Construction students help build new technical centre

Milton Keynes College construction students Mudhasar Khan, left, and Sasha Ansarian, right, with Ashe's project manager Danny Roberts
Milton Keynes College construction students Mudhasar Khan, left, and Sasha Ansarian, right, with Ashe's project manager Danny Roberts

A NEW £6.1million Technical Learning Centre is due to open in Milton Keynes later this year, with help from construction students from Milton Keynes College.

The former Sir Frank Markham Cottesloe School, next to MK College’s Chaffron Way campus, will be used to teach engineering, construction, manufacturing and public services students from the college.

And the current generation of students is certainly well placed to get some hands-on work experience, including working alongside the on-site Ashe Construction management team.

For example six students taking their Diploma in Construction and the Built Environment have recently been shadowing the site architect (ARCHIAL), mechanical and electrical consultant (Cain Group Ltd), structural engineer (Scott White and Hookins), and quantity surveyor (NTN Partnership), to learn first-hand how a team of professionals work together on a large project.

Student Mudhasar Khan, 18, said: “Up until now all of our experience has been based on theory so it has been invaluable to be given the opportunity to gain first-hand experience on a fully operational construction project. Our time on site and with the project team professionals has really opened our eyes to the variety and complexity of the construction industry.”

Ashe’s project manager Danny Roberts said: “The students spent time with each of the consultants learning the technical aspects of their profession. By shadowing the professionals the students have gained an understanding of the fundamental roles of each discipline and the way the roles interconnect.

“But it wasn’t just learning by listening - we’ve had the students doing their own site survey, checking the quality of the finishes, and measuring the dimensions of the building and how it relates to the architects’ drawings.”

A part of the project has been the creation of a new open-plan, two-storey 517m2 workshop.